Hvad er formålet med ID mærkning af katte?

Det anbefales at man ID mærker sin kat, så man kan se at den har en ejer. Der er mange fordele ved at få din kat mærket:

  • Hvis katten er øretatoveret kan alle se, at katten har en ejer. På denne måde slipper du for at andre tror den er herreløs og tager den til sig.
  • Der er meget større chance for, at få katten hjem igen, hvis den er blevet væk.
  • Hvis katten indleveres til en dyrlæge eller internat, kan de finde frem til ejeren og sørge for, at katten kommer hjem igen.
  • Der er en større chance for at du bliver informeret, hvis din kat på tragisk vis er omkommet i trafikken.

Typer af mærkning

Der findes to typer af mærkning til katte. Det anbefales at man får sin kat mærket med både øretatovering og mikrochip. På denne måde går du både med livrem og seler. Man kan være uheldig at øretatoveringen bliver utydelig med årene. Derfor er det en god idé at katten også er chipmærket. Modsat kan du også være uheldig at mikrochippen ikke kan aflæses med mikrochipscanneren. Derfor er det en anbefalelsesværdigt at katten også er øremærket.

Øretatovering: Den mest almindelige mærkningsmetode hos katte er en øretatovering, dette kaldes også øremærkning. Det er en tatovering som sidder i kattens øre. Øretatoveringen består af tre bogstaver efterfulgt af tre tal. Det første bogstav er en årskode, der fortæller hvilket år katten er blevet øremærket. De næste to bogstaver er en identifikationskode, der fortæller hvilken dyreklinik der har øremærket katten. De tre tal er et løbenummer fra 001-999 der frotæller hvor mange katte den pågældende dyreklinik har øretatoveret det pågældende år.

Katten øremærkes enten ved hjælp af en tatoveringstang eller en tatoveringspen. Det foregår under bedøvelse, så katten ikke mærker nogen form for smerte. Hvis man alligevel skal have katten neutraliseret, anbefales det, at man lader den ID mærke samtidig. På denne måde sparer du penge og undgår at katten skal bedøves flere gange. På denne måde har du ”slået to fluer med et smæk”.

Dyrlægen tatoverer altid katten i begge øre. I det ene øre står bogstaverne yderst og i det andet øre står tallene yderst. Dette gør at der er en større chance for at tyde øretatoveringen, hvis den er blevet utydeligt i det ene øre, eller hvis katten har mistet noget af det ene øre.

Fordele:

  • Den er synlig med det blotte øje, og folk vil derfor ikke være i tvivl om, at katten har en ejer.

Ulemper:

  • Tatoveringen kan blive utydelig med årene og derved ulæselig.

Mikrochip

Fordele:

  • Mikrochippen bliver ikke utydelig med årene
  • Man kan få kattelemme med mikrochipaflæser. Kattens mikrochipnummer indkodes i kattelemmen, som åbner, når katten er henne ved lemmen. På denne måde undgår du, at der kommer fremmede katte ind i din bolig.

Ulemper:

  • Kan ikke ses med det blotte øje. Folk vil derfor ikke tro at katten er ID mærket. Mange dyrlæger er begyndt at tatovere et C i øret på chipmærkede katte, som fortæller at katten er chipmærket.
  • En mikrochip kan kun aflæses med en mikrochipaflæser.

Obs! Der findes to katteregistre i Danmark. Det er derfor en god idé at indmelde katten i begge registre. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.