dogs-430192_1280

Hvad er kastration?

Kastration går ud på at man fjerner hanhundens evne til at formere sig. Det gør man ved at mindske produktionen af testosteron, som er det mandlige kønshormon, både hos mennesker og dyr. Testosteron spiller en afgørende rolle hos hanhunde, hvis de skal være i stand til at formere sig. Derudover styrer det også den hanlige kønsdrift.

Overvejer du af få din hund kastreret?

Rigtig mange hundeejere er i tvivl, om de skal få deres hanhund kastreret. Især mænd, har det meget svært ved beslutningen, da de synes, at det er synd for hunden. Det er bestemt ikke synd, at lade sin hund kastrere. Man skal passe på med at sammenligne mennesker og hunde. Det er vigtigt at se på den enkelte hund og overveje, hvad man gerne vil have ud af en kastration, og hvad hunden får ud af det. En af hovedårsagerne til at de fleste vælger kastration er, at hunden strejfer. Den stikker ofte af fra hjemmet og er væk længere tid af gangen. Den næste årsag er, at ejeren er træt af, at hunden mærkerer alle vegne (afsætter små mængder af urin). Dette kan også være indenfor.

Der findes to former for kastration:

Medicinsk kastration:

Denne form for kastration kaldes også kemisk kastration eller kemisk kastrering. Formålet er at opnå samme resultat som ved kirurgisk kastration. Forskellen er at denne løsning kun er midlertidig og derfor skal gentages kontinuerligt.

Ved hjælp af en kanyle lægger dyrlægen et lille implantat på størrelse med et riskorn ind under huden i nakken på hunden. Det lille fedtholdige implantat frigiver et lægemiddel som blokerer for produktionen af testosteron. Som før nævnt er løsningen kun midlertidig, da implantatet efter en periode nedbrydes og hanhunden begynder igen at producere testosteron på samme niveau som før.

Der findes forskellige type implantater, som holder i 6-12 mdr. Som hundeejer skal man være opmærksom på, at der går noget tid inden implantatet begynder at virke. Du vil derfor ikke kunne mærke forandringer med det samme og hunden kan også stadig formere sig i denne periode. Snak med din dyrlæge om, hvor lang tid du skal forvente der går, før effekten er opnået.

Mange hundeejere vælger denne løsning for at se, om kastration har en effekt på deres hund. Dette kan fx være om den holder op med at strejfe. Hvis den kemiske kastration har den ønskede effekt vælger ejeren ofte på sigt, at lade hunden kirurgisk kastrere.

En anden grund til at vælge denne løsning er, hvis man en dag ønsker at bruge sin hanhund til avl.

Kirurgisk kastration

Begge testikler fjernes ved et kirurgisk indgreb. Det hele foregår under fuld narkose, så hunden ikke mærker noget. Det er i de fleste tilfælde en ukompliceret operation, som ikke tager lang tid at udføre.

Kryptokisme

Hvis det viser sig at hanhunden er kryptokid, bør den altid få foretaget en kirurgisk kastration. Kryptorkisme er når den ene eller begge testikler ikke er faldet på plads i pungen, men derimod ligger i lyskekanalen eller bughulen. Her er der et varmere miljø, og man mener at det er årsagen til at man ofte ser testikelkræft i kryptokide testikler.

Hvordan foregår kirurgisk kastration?

Hunden afleveres ofte fastet hos dyrlægen, som skal udføre operationen.

Derefter bedøves hunden og gøres klar til operation. Dette foregår ved at hårene barberes af på et lille område foran og omkring pungen. Området vaskes grundigt og dækkes af med en steril afdækning. Dette er med til at minimere chancerne for infektion. Dyrlægen laver et lille snit foran pungen, hvor begge testikler fjernes. Derefter sys såret sammen med et par sting. Nogle dyrlæger bruger en tråd som opløser sig selv, imens andre vælger en tråd, der skal fjernes efter ca. 10 dage. Stingene fjernes nemt og smertefrit hos dyrlægen.

Hunden får ofte en krave med hjem, som har til formål, at den ikke kan nå ned og slikke i såret. Dette er meget vigtigt, da der kan gå infektion i såret og det kan springe op.

De fleste dyrlæger sender hunden hjem samme dag sammen med smertestillende til nogle dage. Når narkosen er aftaget, vil hunden ofte ikke være påvirket af operationen.

Du skal være opmærksom på at der efter operationen stadig kan være nogle sædceller tilbage i sædlederen. Det vil sige at din hanhund i nogle tilfælde kan parre og gøre en løbsk tæve drægtig i 2-3 uger efter operationen.

Fordele ved kastration af hund

Der findes en masse fordele ved at lade sin hund kastrere, hvis den alligevel ikke skal bruges til avl.

 • Du undgår at hunden strejfer for at lede efter tæver i løbetid
 • Du undgår unødig stress hos din hanhund, når der er tæver i omegnen der er i løbetid. Hvis du bor i et villaområde, er der ofte mange hunde i området. Mange hanhunde kan blive så stressede af at lugte tæver i løbetid, at de bliver nedtrykte og stopper med at spise i en periode.
 • Det er for nogle hundeejere nemmere at træne en unghund, der ikke er styret af hanhunde drifter.
 • Dominant adfærd overfor andre hanhunde mindskes.
 • Hvis du har problemer med, at din hund strinter indenfor, kan kastration ofte afhjælpe dette.
 • Du undgår uønsket parring.
 • Hunden bliver ofte mere rolig.
 • Du fjerner risikoen for testikelkræft. (Ved kirurgisk kastration)

Ulemper ved kastration af hund

 • Øget tendens til overvægt hos hunden. Dette kan undgås med korrekt fodring og motion.
 • Hvis du har en meget nervøs/usikker hund, kan kastration godt forstærke denne adfærd.

Kastration af hund – Hvor gammel skal hunden være?

Det er bedst at vente til hanhunden er kønsmoden. Det skyldes at man fjerner størstedelen af testosteron produktionen. Testosteron har en meget vigtig påvirkning på knoglevæksten, og man kan derfor opnå uønskede vækstforstyrrelser, hvis man lader hunden kastrere i en for ung alder.

Det er individuelt for de forskellige racer, hvornår de er kønsmodne. Det sker ofte i 5-10 måneders alderen.

Hvad er kastration?

Kastration går ud på, at man fjerner hanhundens evne til at formere sig. Det gør man ved at mindske produktionen af testosteron, som er det mandlige kønshormon, både hos mennesker og dyr. Testosteron spiller en afgørende rolle hos hanhunde, hvis de skal være i stand til at formere sig. Derudover styrer det også den hanlige kønsdrift. Langt størstedelen af testosteron produktionen sker i testiklerne.

Overvejer du af få din hund kastreret?

Rigtig mange hundeejere er i tvivl, om de skal få deres hanhund kastreret. Især mænd har det meget svært ved beslutningen, da de synes, at det er synd for hunden. Det er bestemt ikke synd, at lade sin hund kastrere. Man skal passe på med at sammenligne mennesker og hunde. Det er vigtigt, at se på den enkelte hund og overveje, hvad man gerne vil have ud af en kastration, og hvad hunden får ud af det. En af hovedårsagerne til at de fleste vælger kastration er, at hunden strejfer. Den stikker ofte af fra hjemmet og er væk længere tid af gangen. Den næste årsag er, at ejeren er træt af, at hunden mærkerer alle vegne (afsætter små mængder af urin). Dette kan også være indenfor.

Der findes to former for kastration

Medicinsk kastration:

Denne form for kastration kaldes også kemisk kastration eller kemisk kastrering. Formålet er, at opnå samme resultat som ved kirurgisk kastration. Forskellen er, at denne løsning kun er midlertidig og derfor skal gentages kontinuerligt. Ved hjælp af en kanyle lægger dyrlægen et lille implantat på størrelse med et riskorn ind under huden i nakken på hunden. Det lille fedtholdige implantat frigiver et lægemiddel, som blokerer for produktionen af testosteron. Som før nævnt er løsningen kun midlertidig, da implantatet efter en periode nedbrydes og hanhunden begynder igen, at producere testosteron på samme niveau som før.

Der findes forskellige typer af implantater, som holder i 6-12 mdr. Som hundeejer skal man være opmærksom på, at der går noget tid inden implantatet begynder at virke. Du vil derfor ikke kunne mærke forandringer med det samme og hunden kan også stadig formere sig i denne periode. Snak med din dyrlæge om, hvor lang tid du skal forvente der går, før effekten er opnået.

Mange hundeejere vælger denne løsning for at se, om kastration har en effekt på deres hund. Dette kan fx være, om den holder op med at strejfe. Hvis den kemiske kastration har den ønskede effekt, vælger ejeren ofte på sigt, at lade hunden kirurgisk kastrere.

En anden grund til at vælge denne løsning er, hvis man en dag ønsker at bruge sin hanhund til avl.

Kirurgisk kastration

Begge testikler fjernes ved et kirurgisk indgreb. Det hele foregår under fuld narkose, så hunden ikke mærker noget. Det er i de fleste tilfælde en ukompliceret operation, som ikke tager lang tid at udføre.

Kryptokisme

Hvis det viser sig, at hanhunden er kryptokid, bør den altid få foretaget en kirurgisk kastration. Kryptorkisme er når den ene eller begge testikler ikke er faldet på plads i pungen, men derimod ligger i lyskekanalen eller bughulen. Her er der et varmere miljø, og man mener at det er årsagen til at man ofte ser testikelkræft i kryptokide testikler.

Hvordan foregår kirurgisk kastration?

Hunden afleveres ofte fastet hos dyrlægen, som skal udføre operationen. Derefter bedøves hunden og gøres klar til operation. Dette foregår ved, at hårene barberes af på et lille område foran og omkring pungen. Området vaskes grundigt og dækkes af med en steril afdækning. Dette er med til at minimere chancerne for infektion. Dyrlægen laver et lille snit foran pungen, hvor begge testikler fjernes. Derefter sys såret sammen med et par sting. Nogle dyrlæger bruger en tråd som opløser sig selv, imens andre vælger en tråd der skal fjernes efter ca. 10 dage. Stingene fjernes nemt og smertefrit hos dyrlægen.

Hunden får ofte en krave med hjem, som har til formål, at den ikke kan nå ned og slikke i såret. Dette er meget vigtigt, da der kan gå infektion i såret og det kan springe op.

De fleste dyrlæger sender hunden hjem samme dag sammen med smertestillende til nogle dage. Når narkosen er aftaget, vil hunden ofte ikke være påvirket af operationen.

Du skal være opmærksom på, at der efter operationen stadig kan være nogle sædceller tilbage i sædlederen. Det vil sige at din hanhund i nogle tilfælde kan parre og gøre en løbsk tæve drægtig i 2-3 uger efter operationen.

Fordele ved kastration af hund

Der findes en masse fordele ved, at lade sin hund kastrere, hvis den alligevel ikke skal bruges til avl.

 • Du undgår, at hunden strejfer for at lede efter tæver i løbetid
 • Du undgår unødig stress hos din hanhund, når der er tæver i omegnen der er i løbetid. Hvis du bor i et villaområde, er der ofte mange hunde i området. Mange hanhunde kan blive så stressede af at lugte tæver i løbetid, at de bliver nedtrykte og stopper med at spise i en periode.
 • Det er for nogle hundeejere nemmere, at træne en unghund der ikke er styret af hanhunde drifter.
 • Dominant adfærd overfor andre hanhunde mindskes.
 • Hvis du har problemer med, at din hund strinter indenfor, kan kastration ofte afhjælpe dette.
 • Du undgår uønsket parring.
 • Hunden bliver ofte mere rolig.
 • Du fjerner risikoen for testikelkræft. (Ved kirurgisk kastration)

Ulemper ved kastration af hund

 • Øget tendens til overvægt hos hunden. Dette kan undgås med korrekt fodring og motion.

Kastration af hund – Hvor gammel skal hunden være?

Det er bedst at vente til hanhunden er kønsmoden. Det skyldes, at man fjerner størstedelen af testosteron produktionen. Testosteron har en meget vigtig påvirkning på knoglevæksten, og man kan derfor opnå uønskede vækstforstyrrelser, hvis man lader hunden kastrere i en for ung alder.

Det er individuelt for de forskellige racer, hvornår de er kønsmodne. Det sker ofte i 5-10 måneders alderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.