Lopper er meget hyppigt forekommende parasitter i Danmark, som er en kæmpe plage for både os og vores kæledyr året rundt. Lopper trives fint både ude og inde. De kan derfor både leve i dit hjem eller ude i omgivelserne, hvor ubehandlede hunde, katte og ræve færdes. Dit dyr har derfor stor chance for at komme i kontakt med lopper. De er ekstremt hårdføre og kan derfor overleve året rundt. Hvis du vil være på den sikre side, er det vigtigt at behandle og forebygge hele året. Lopper lever i din hund og kats pels og i omgivelserne. De lever af at suge blod. Dette gør de ved hjælp af en sugesnabel, som de borer ind i huden på din hund eller kat. De formerer sig ekstremt hurtigt og bliver derfor ofte en meget stor plage på meget kort tid.

Hvordan får min kat eller hund lopper?

Når din hund eller kat færdes ude i naturen og er sammen med andre, er der en meget stor chance for, at den kan blive angrebet af lopper. De kan også få lopper mange andre steder. F.eks. hvis du har din hund med på besøg hos andre, hvor deres kæledyr har lopper. Steder hvor der er mange hunde og katte samlet øger selvfølgelig risikoen for at dit kæledyr får lopper. Dette kan fx være steder som hunde og katteudstillinger, hundefrisører, og dyrebutikker, hvor hunden gerne må komme med ind. Rigtig mange mennesker tror, at hunde får hundelopper og at katte får kattelopper. Dette er ikke korrekt. I Danmark er det næsten altid kattelopper der plager både vores katte og hunde. Det er sjældent hundelopper. Derfor er det vigtigt at behandle alle katte og hunde i husstanden, også selvom du kun har fundet lopper på ét dyr.

Èn loppe bliver til mange lopper!

Kort tid efter en loppe er hoppet på din hund eller kat, vil loppen begynde at bide og dermed tage næring til sig.  Derefter vil den ofte indenfor 24-36 timer parre sig med en anden loppe. En loppe kan lægge op til 40-50 æg pr. døgn. Æggene bliver ikke siddende i dyrets pels. De falder af rundt omkring i dit hjem. Mange af disse æg klækker i løbet af ca. en uge. Derefter bliver de til larver, som udvikler sig til pupper ofte i løbet af 5-11 dage. Når de først har udviklet sig til pupper, kan de klække i løbet af 7-14 dage, eller de kan være i dvale i flere måneder. Dette er en af forklaringerne på, at katten eller hunden kan blive ”gensmittet” i sit eget hjem efter et allerede endt loppeangreb. Dette undgår du som katte og hundeejer ved, at behandle og forebygge året rundt.

Sådan undersøger du din hund og kat for lopper

Det er en rigtig god idé, at tjekke din hund og kat regelmæssigt for lopper. Dette gør du nemmest ved, at rede en tættekam/lusekam igennem pelsen. Det er ikke altid, at du vil finde levende lopper, selvom dit kæledyr har lopper. Hvis din hund eller kat har lopper, vil du ofte se noget sort grums på tættekammen. Dette er ofte loppeeskrementer. Hvis du er i tvivl om det er grus eller loppeekskrementer, kan du placere det sorte grums på et vådt stykke køkkenrulle. Hvis det er loppeeskrementer, vil du efter kort tid kunne se en rød/brunlig farve (ligner nærmest cola). Dette skyldes at lopper lever af blod, og derfor får deres ekskrementer denne farve.

Min kat eller hund har fået lopper, hvad gør jeg?

Hvis din kat eller hund allerede har fået lopper er det vigtigt, at du går i gang med at behandle med det samme. Lopper formerer sig hurtigt og en loppe kan derfor blive til mange lopper på kort tid. Mange dyreejere tror, at de kun skal behandle dyret én gang og så er de loppeproblemet kvit. Dette er bestemt ikke tilfældet. Efter påbegyndt behandling kan det tage op til et halvt år med kontinuerlig behandling før, du er helt fri for lopper. Dette skyldes loppernes livscyklus. Derefter anbefales det, at du bliver ved med at behandle forebyggende, så du ikke ender op i samme situation endnu engang.

Lopper kan give bændelorm og loppeallergi

Et andet problem ved lopper er, at de kan være mellemvært til bændelorm. Det vil sige at din hund eller kat kan risikere at få bændelorm fra lopperne. Det skyldes at loppelarverne ligger rundt omkring i omgivelserne før, de bliver til voksne larver. Loppelarverne lever af biologisk materiale herunder også æg fra bændelorm. Bændelorm afstøder små led, som indeholder en masse æg. Disse æg ligger rundt omkring i omgivelserne, og på denne måde kommer loppelarverne i kontakt med æggene. Bændelormeæggene gennemgår en udvikling inde i loppen og når katten eller hunden ”lopper sig”, kan det ikke undgås, at de kommer til at sluge et par lopper. Nu gennemgår bændelormeæggene endnu en udvikling og bliver til voksne bændelorm.

Nogle katte og hunde udvikler loppeallergi. Det opstår fordi loppen suger blod. Loppespyttet indeholder histamin lignende stoffer og medfører en reaktion, som kløer på din kat og hund. Denne reaktion er forstærket hos katte og hunde med loppeallergi. Det er meget generende for dyret.

Hvilket loppemiddel skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige loppemidler til både kat og hund på markedet. Der er stor forskel på effekten af de forskellige produkter, som man kan købe. Spot-on loppemidler er meget effektive, da de både dræber de levende lopper, men også loppelarver i omgivelserne. De levende lopper kommer i kontakt med loppemidlet, når de er på katten eller hunden. Loppelarver lever af biologisk materiele, som ligger rundt omkring i omgivelserne. Når du har behandlet din kat eller hund med et Spot-on loppemiddel, fordeler det sig i hudlaget på hele hunden eller katten. Ligesom mennesker, danner vores kæledyr også nye hudceller hele tiden og gamle hudceller falder af. Disse gamle hudceller indeholder det Spot-on loppemiddel, som du har behandlet dit dyr med. Når loppelarverne spiser disse hudceller, som de finder rundt omkrig i omgivelserne dør de, og de kan derfor ikke videreudvikle sig til voksne lopper.

Gode råd når du behandler din kat eller hund med et Spot-on loppemiddel:

  • Det er vigtigt at du følger vejledningen på pakken for at få den ønskede effekt.
  • Vask IKKE dyret 48 timer før eller efter behandling.
  • Brug en tættekam til at lave en skilning i nakken på katten eller hunden. Dryp en del af loppemidlet direkte på huden i skilningen. Gentag, så du i alt har lavet 2-3 skilninger, hvor du har fordelt hele pipettens indhold. Et godt råd er at lave den første skilning, hvor kraniet slutter og den sidste mellem skulderbladene. På denne måde undgår du, at dyret kan slikke det af. Ved at lave flere skilninger og dermed behandle flere steder, sikrer du dig at det hele kommer ned på huden, og dermed ikke i pelsen. (Det har ingen effekt, hvis det ikke kommer i kontakt med huden) Samtidig minimerer du chancen for en lokal hudreaktion pga. loppemidler.
  • Selvom du kun behandler i nakken, skal loppemidlet nok fordele sig, så der er fuld effekt på HELE dyret.
  • Når du har gjort ovenstående, er det vigtigt, at du IKKE gnider Spot-On midlet ind i huden. Dette skyldes at meget af det vil komme til at sætte sig i pelsen, hvor det ikke har nogen effekt.
  • Lad være med at tage hunden med på stranden 2 dage før og 2 dage efter behandling.

Hvad kan jeg ellers gøre for at komme lopperne til livs?

Udover at behandle alle katte og hunde i husstanden, så er det en rigtig god idé også at fokusere på omgivelserne. Det er nemlig her alle loppeæggene og loppepupperne ligger og venter på at blive til voksne lopper. De kan ligge i ”dvale” i meget lang tid. Her er en række ting du kan gøre:

  • Støvsuge regelmæssigt, også i sprækker og kroge.
  • Vaske hunden og kattens tæpper på 60 grader.


Leave a Reply

Your email address will not be published.