Katteloppen (Ctenocephalides felis) er den mest almindelige loppe herhjemme. Det er ofte den der plager vores kæledyr. Hvis din hund har lopper, er det meget sjældent hundelopper, men derimod kattelopper. Katteloppen er et insekt som lever af at suge blod fra vores kæledyr. De har kraftigt udviklede springben, der gør dem i stand til at springe op til 30 cm. Katteloppen er rødbrun og bliver 1,5-3 mm lang.

Loppens livscyklus

katteloppens forplantning og æglægning sker i pelsen på værtsdyret, som er hunden eller katten. Hunloppen kan lægge op til 40-50 æg om dagen. Mange af æggene falder ud af pelsen og ligger sig rundt omkring i omgivelserne. Afhængig af temperaturen klækker de fleste æg i løbet af en uge. Når æggene er klækket, kommer der små hvide larver ud. Larverne søger væk fra sollys, da de er meget følsomme overfor udtørring. Derefter gemmer de sig i revner og træspækker, hvor de lever af biologisk materiale og de voksne loppers ekskrementer. Et eksempel på biologisk materiale er døde hudceller, som falder af mennesker og dyr. Efter et par uger bliver larven til en puppe. Dette sker ved, at larven spinder en kokon omkring sig. Pupperne kan ligge i dvale i flere måneder, før de bliver til voksne lopper. Der kan gå helt op til et halvt år fra et loppeæg bliver lagt, til det bliver til en voksen loppe. Det afhænger af temperatur, fugtighedsforhold og om der er et værtsdyr til stede. Med de forhold vi normalt har i danske hjem, vil hele forløbet ofte kun tage ca. 3 uger. Det formodes at pubben reagerer på CO2 som både mennesker og dyr udskiller. På denne måde sikrer loppen sig, at der er et værtsdyr, som den kan springe på og suge det første måltid blod. Det er vigtigt at forstå loppernes livscyklus, når man skal bekæmpe dem. Dette er også med til at forklare, hvorfor der godt kan gå noget tid, før lopperne dør, selvom man har behandlet sin hund eller kat. Det er i puppestadiet, at de er sværest at bekæmpe.

Den voksne loppe lever ca. 1 mdr, hvis ikke den bliver bekæmpet med et loppemiddel. En måned lyder måske ikke af meget, men det er rigtig længe, hvis man tænker på, at en hunloppe lægger op til 40-50 æg i døgnet. Det bliver til rigtig mange æg på en måned. Dette giver et billede af, hvor mange æg og pupper der ligger rundt omkring i omgivelserne, for hver voksen loppe man ser! Derfor kan det være en god idé, at behandle omgivelserne. Dette kan du gøre med dette produkt, som er miljøvenligt og effektivt.:

 ProduktBeskrivelsePrisKøb her:
loppespray-hus_1Biospotix Spray INDOORDræber loppeæg, larver og voksne lopper i dit kæledyrs omgivelser.
Det er et økologisk, naturligt og miljøvenligt produkt.
169 kr. Køb her!
Hvordan kan jeg se om min kat eller hund har lopper?

Hvis du er i tvivl, om din hund eller kat har fået lopper, er det en rigtig god idé, at undersøge dit kæledyr. Hvis du ser en levende loppe er der slet ingen tvivl. Hvis du ikke kan se levende lopper, kan du rede en tættekam/lusekam igennem pelsen. Lopperne opholder sig især på bagparten og ved haleroden. Hvis din hund eller kat har lopper, vil du ofte se noget sort grums på tættekammen. Det sorte grums er ofte loppeeskrementer. Hvis du er i tvivl, om det er grus eller loppeekskrementer, kan du placere det på et vådt stykke køkkenrulle. Hvis det er loppeeskrementer, vil du efter kort tid kunne se en rød/brunlig farve (ligner nærmest cola). Dette skyldes, at lopper lever af blod, og derfor får deres ekskrementer denne farve.

Behandling af kattelopper

Hvis du finder lopper på din hund eller kat, er det vigtigt at komme i gang med at behandle hurtigst muligt. Som nævnt tidligere, formerer lopper sig meget hurtigt. Vi har tidligere været inde på, hvordan man behandler omgivelserne. Der findes mange forskellige loppemidler til både kat og hund på markedet. Der er stor forskel på effekten af de forskellige produkter, som man kan købe. Herunder kan du se hvilke loppemidler vi har erfaring med virker og som vi anbefaler:

Guide til hvordan du behandler din hund og kat med Spot-On loppemiddel:

  • Det er vigtigt at du følger vejledningen på pakken for at få den ønskede effekt.
  • Vask IKKE dyret 48 timer før eller efter behandling.
  • Brug en tættekam til at lave en skilning i nakken på katten eller hunden. Dryp en del af loppemidlet direkte på huden i skilningen. Gentag, så du i alt har lavet 2-3 skilninger, hvor du har fordelt hele pipettens indhold. Et godt råd er at lave den første skilning, hvor kraniet slutter og den sidste mellem skulderbladene. På denne måde undgår du, at dyret kan slikke det af. Ved at lave flere skilninger og dermed behandle flere steder, sikrer du dig at det hele kommer ned på huden, og dermed ikke i pelsen. (Det har ingen effekt, hvis det ikke kommer i kontakt med huden) Samtidig minimerer du chancen for en lokal hudreaktion pga. loppemidler.
  • Selvom du kun behandler i nakken, skal loppemidlet nok fordele sig, så der er fuld effekt på HELE dyret.
  • Når du har gjort ovenstående, er det vigtigt, at du IKKE gnider Spot-On midlet ind i huden. Dette skyldes at meget af det vil komme til at sætte sig i pelsen, hvor det ikke har nogen effekt.
  • Lad være med at tage hunden med på stranden 2 dage før og 2 dage efter behandling.
Forebyggende behandling af kattelopper

De anbefalede Spot-On loppemidler, anbefaler vi også  til forebyggende behandling af lopper både på din hund og kat. Hvis du vil være sikker på, at din kat eller hund ikke får lopper, skal du behandle med de anbefalede loppemidler efter anvisningen på pakken. På denne måde er din hund eller kat fuldt beskyttet, og du undgår lopper i hjemmet.

Lopper er dine kæledyrs plageånder!

Loppeangreb er meget generende for dine kæledyr. Nogle katte og hunde udvikler endda loppeallergi! Derudover er lopper mellemvært til bændelorm. Det vil sige, at der er en chance for, at din hund eller kat kan få bændelorm, hvis den har lopper. Det skyldes, at loppelarverne som før nævnt, ligger rundt omkring i omgivelserne før de bliver til voksne larver. Loppelarverne lever af biologisk materiale, herunder også æg fra bændelorm. Bændelorm afstøder små led, som indeholder en masse æg. Disse æg ligger rundt omkring i omgivelserne, og på denne måde kommer loppelarverne i kontakt med æggene. Bændelormeæggene gennemgår en udvikling inde i loppen og når katten eller hunden ”lopper sig”, kan det ikke undgås, at de kommer til at sluge et par lopper. Nu gennemgår bændelormeæggene endnu en udvikling og bliver til voksne bændelorm.

Hvad kan jeg ellers gøre for at bekæmpe kattelopper?

Udover at behandle dine kæledyr og omgivelserne med loppemidler, anbefales det at vaske alle tæpper og puder, hvor dine kæledyr sover. Du bør vaske dem på 60 grader. Derudover bør du støvsuge hver dag, indtil du er kommet lopperne til livs. Husk at skifte støvsugerposen jævnligt, så du ikke geninficere dit hjem med lopper.

Kattelopper på mennesker

Kattelopper kan godt finde på at bide mennesker, men de foretrækker pelsklædte dyr. Loppebid viser sigofte som små røde prikker der kløer. Mange oplever, at blive bidt på underbenene. Dette skyldes ofte, at katten eller hunden får lov til at sove i fodenden af sengen. Lopper kan ikke formere sig på mennesker.

Det kan især være generende, hvis man flytter ind i et hus, hvor der tidligere har været kæledyr, som har haft lopper. Der kan ligge en masse æg og pupper, som udvikler sig til voksne lopper. Hvis de nye ejere af huset ikke har kæledyr, vil lopperne hoppe på menneskerne for at suge blod. Lopperne vil ikke overleve længe, men det kan være meget generende i den periode det står på. Som nævnt tidligere kan pupperne ligge i dvale længe, og loppeproblemet, kan derfor komme til at stå på i lang tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.