Det er endelig blevet forår og lidt mildere i vejret.  Det betyder at flåterne bliver aktive og vil lede efter et værtsdyr, hvor de kan få et blodmåltid. Din hund eller kat er et nemt ”offer”, da de ofte færdes der, hvor flåterne opholder sig. Flåter findes alle vegne i naturen, også i din have. Mest udsat er din hund eller kat, hvis den færdes i krat, skov, marker, tæt bevoksning eller i højt græs.

Hvorfor er flåter farlige?

En flåt ligner et lille harmløst dyr, men det er desværre ikke altid tilfældet. Problemet med flåter er, at de kan overføre farlige infektionssygdomme til dit kæledyr og mennesker. Derfor er det vigtigt, at du forebygger og beskytter dit kæledyr mod flåtbid. Læs længere ned i teksten, hvordan du beskytter dit kæledyr bedstmuligt mod flåtbid.

Her er listet nogle at de sygdomme som flåter kan overføre:

Borreliose

Flåter kan bære mikroorganismen, Borrelia, som kan give sygdommen Borreliose. Denne sygdom kaldes også Lymes sygdom, og kan ramme både dyr og mennesker, hvis de bliver bidt af en inficeret flåt. Der findes flere typer af Borreliabakterier i verden. Den vi har i Danmark giver forstyrrelser i dyrets nervesystem.

Symptomerne på Borreliose er ofte: træthed, feber, hævede lymfekirtler, ømme led og muskler, ændringer i normaladfærd og evt. lammelse af specielt ansigtsnerven.

Borreliose kan føre til kroniske helbredsproblemer, hvis ikke det behandles.

TBE (Tick borne Encephalitis)

Flåt-båren hjernebetændelse som skyldes et virus af Flavivirus familien.

Symptomerne på TBE kan blandt andet være høj feber, ingen appetit, opkast, slingren, hel eller delvis lammelse, krampeanfald.  

Anaplasmose

Skyldes en bakterie som overføres ved flåtbid.

Symptomerne på Anaplasmose kan være: Nedsat appetit, nedstemthed, halthed, feber, opkast, smerter i led, luftvejsproblemer m.m.

Dette kan du selv gøre:

Det anbefales at du jævnligt behandler dit kæledyr med et flåtmiddel, som beskytter dyret mod flåtbid. Der findes forskellige flåtmidler på markedet. Nogle fås som ”Spot On” middel, loppe/flåt halsbånd eller i tabletform. Du skal være opmærksom på at bruge et flåtmiddel der er beregnet til dit kæledyr. Der findes flåtmidler til hunde på markedet som katte IKKE kan tåle. Husk at læse indlægssedlen før du anvender det købte præparat. På denne måde er du sikker på at du anvender flåtmidlet korrekt.

Borrelia vaccine til hunde

En anden mulighed er at få din dyrlæge til at give din hund en borrelia vaccine. Trods vaccinen anbefales det stadig, at du behandler din hund med et flåtmiddel, da borrelia vaccinen ikke beskytter mod de andre flåtbårne sygdomme.

Derudover er det en god idé dagligt at undersøge din kat eller hunds pels for flåter. De vil ofte sidde på hunden eller kattens hoved og hals, men husk at undersøge hele kroppen. Fjern eventuelle flåter med en flåttang. Det er vigtigt, at du fjerner dem, når du opdager dem. Jo kortere tid de sidder på dit kæledyr, jo mindre er chancen for at de kan nå at overføre smitsomme sygdomme.

Kontakt altid din dyrlæge, hvis du har mistanke om dit kæledyr er smittet med en flåtbåren sygdom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.