Hunden er menneskets bedste ven, og mange danskere vælger hvert år at udvide familien med en lille sød og nuttet hundehvalp. Hvalpene bliver ofte fundet og købt via annoncer på internettet, hvor der er rigtig mange hundehvalpe til salg. Desværre har det vist sig, at en stor del af internethandlen med hunde uden stamtavler, kommer fra hvalpefabrikker i blandt andet Østeuropa.

Hvad er en hvalpefabrik?

Der findes hundekenneler som avler mange hunde, dette gør dem ikke til en hvalpefabrik. En hvalpefabrik er en pengemaskine. Dvs. der bliver avlet hunde ud fra et økonomisk synspunkt, hvor hundenes sundhed og trivsel ikke vægtes højt. Det er ofte de populære racer som er oppe i tiden der bliver “produceret” på hvalpefabrikkerne. Det skyldes selvfølgelig, at hvalpene er nemme at afsætte. Mange af disse hvalpefabrikker er placeret i polen og andre østeuropæiske lande, men de findes desværre også herhjemme. Avlshundene lever ofte et meget trist og dårligt liv i små bure/gårde, hvor deres eneste formål er at producere hvalpe, som avlerne kan tjene penge på. Bagmændene sørger for at hvalpene bliver transporteret til Danmark og andre lande, hvor de sælges.

Bagmænd scorer kassen på ulovlig hundehandel

En meget stor del af internethandlen med ulovligt importerede hunde styres af bagmand som tjener rigtig mange penge på den ulovlige handel. Det er en meget organiseret form for handel, og telefonsamtalerne foregår ofte via mobiltelefoner med taletidskort. Hvalpene masseproduceres i blandt andet Polen, hvor både avlshundene og hvalpene lever et meget sørgeligt liv i ofte små bure. Derudover kan man risikere at hvalpene er syge eller bliver det senere i livet pga. arvelige sygdomme. Hvalpene tages fra moderen, nogle gange  i en alt for tidlig alder. Derefter bliver de kørt til Danmark, hvor de sælges fra forskellige danske adresser. Nogle sælges endda direkte fra biler rundt omkring på rastepladser og parkeringspladser. En bagmand giver næsten ingen penge for en hvalp i Polen, og kan derfor nemt lave op til 10.000 kr. på bare én hvalp.

Hvordan undgår jeg at købe en hvalp fra en hvalpefabrik?

Hvalpe er nuttede og bedårende, men det er vigtigt, at du ikke bliver forblændet, når du er ude for at købe hvalp. Tænk rationelt og følg din mavefornemmelse. Et fejt trick fra sælger er, når køber kommer ind af døren, at give dem en hvalp i armene. På denne måde har sælger allerede afledt alt opmærksomheden fra alt andet en hvalpen. Det er en god idé at observere hvalpene på afstand, inden man sammen med opdrætter vælger hvilken hvalp der passer bedst til køber.
Det hele handler om udbud og efterspørgsel. Vi kan alle være med til at stoppe denne grusomme måde at opdrætte hunde på ved, at lade være med at købe hvalpe der stammer fra østeuropæiske hvalpefabrikker. Nedenunder er listet nogle ting der kan hjælpe med at sikre, at hvalpen ikke kommer fra en hvalpefabrik:
– Når du har besluttet dig for at købe en hvalp, er det vigtigt at tage sig tid og have god tålmodighed. Det er vigtigt at lave en masse research på sælger, og endnu bedre er det, hvis du har mulighed for, at følge hvalpen fra den er født til du kan få den hjem. Her er det ikke nok med billeder fra sælger, du skal have lov til at komme og besøge hvalpene løbende. Husk: ” At købe en hvalp, er ikke ligesom at gå ned i Netto og købe en liter mælk.”
– Når du har set annoncen på nettet starter det hele. Ofte er der tale om racehunde, som koster mange penge. Undersøg om annoncen kommer fra en anerkendt kennel. Søg på kennelnavnet og se, om du kan komme til at snakke med andre mennesker der har fået hvalp fra samme sted.
– Sørg altid for at se moderen til hvalpene. De fleste hvalpe der kommer fra hvalpefabrikker kommer alene ind i landet. Moderen bliver tilbage og skal allerede til at producere et nyt kuld hvalpe. Kan det ikke lade sig gøre at se moderen, så skal du IKKE købe hvalpen. Et billede er selvfølgelig IKKE nok. Endnu bedre er det, hvis du kan se begge forældre.
– Undersøg om hvalpene er mikrochippet. En mikrochip er et lille implantat som sidder lige under huden i venstre side af nakken. Dette er hvalpens identifikation. Hvis hvalpen er chippet, har sælger papirer med chipnummeret. En dansk mikrochip indeholder 15 cifre og starter altid med 208. Mange importerede hvalpe har ikke danske mikrochip. Du kan dog ikke være 100 procent sikker på at hvalpen er dansk, selvom den har en dansk mikrochip. Det skyldes at alle kan gå til dyrlægen med et kuld hvalpe og få dem chippet. Sælgerne vælger ofte at gøre det i Østeuropa, da det er billigere.
– Undersøg om hvalpene er vaccineret hos en dansk dyrlæge. Dette kan du se i hvalpens sundhedsbog som skal følge med hvalpen. Se også dokumentation for, at hvalpen har fået ormekur mm.
– Sørg for at hvalpen har en godkendt stambog, hvis det er en racehund.
– Ligner hvalpen andre hvalpe af samme race, som du har valgt? Sammenlign med billeder fra andre opdrættere. Det sker desværre ofte, at hvalpe fra hvalpefabrikker ikke er renracede. Det vil sige, at de er krydset med andre hunderacer. Prisen er ofte den samme, som hvis det var en racehund.

– Vær nysgerrig og spørg ind til hvalpene. Hvordan gik fødslen? Hvad får hvalpene at spise? mm. En god opdrætter kender hver enkelt hvalp og elsker at snakke om dem. Spørg også om du må se billeder fra de blev født og til nu.

Viser det sig at ovenstående ting ikke er i orden, så køb IKKE hvalpen af medlidenhed. Mange tænker, at de alligevel køber hvalpen, for så har de “reddet” en hund. Det hænger desværre ikke sådan sammen. Det eneste der sker er, at man er med til at støtte uetisk hundeopdræt som vokser endnu større. Samtidig kommer der til at sidde endnu flere avlshunde tilbage i Østeuropa som har et så dårligt liv, at man slet ikke kan forestille sig det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.