Mange hundeejere har problemer med at deres hunde graver huller i haven. Det kan både være i blomsterbede og i græsplænen. Det er ofte et stort irritationsmoment for deres ejere og de fleste ved ikke, hvordan de skal løse problemet. Ofte bliver hunden skældt ud, eller der bliver sat begrænsninger for, hvornår og hvor den må være i haven. Dette gør ofte kun problemet værre!

Hvorfor graver min hund huller i haven?

Der kan være flere grunde til at hunde forvandler haven til et kuperet og bakket terræn.

Hunde graver ofte huller i haven pga. understimulering eller kedsomhed. Derfor er det vigtigt at lave en masse aktiviteter med hunden, så den ikke er understimuleret.

Det kan selvfølgelig også være en naturlig adfærd pga. en spændende duft, som hunden gerne vil ned til fx musehuller eller muldvarpe, mosegrise m.m.

Mange hunde graver kødben og andet mad ned, for at ”gemme” det til senere.

Hvad kan jeg selv gøre for at løse problemet?

Kom op af stolen og lav en masse sjove aktiviteter sammen med din hund. Det er utrolig vigtigt at sørge for, at hunden er stimuleret og får en masse positiv opmærksomhed. På den måde får den mulighed for at få afløb for en masse energi. Kig lidt indad og lav nogle ændringer i hverdagen. Vi mennesker har masser at se til og har ikke meget tid til at kede os! Vores hunde derimod har mange timer i døgnet, hvor de er tvunget til at underholde sig selv. Da de ikke kan læse, spille computer, kigge på Facebook eller snakke i telefon, så finder de på ting, som de kan finde ud af. Det er ofte ud fra menneskers vurdering uhensigtsmæssige ting så som: Gø, grave huller, hyle, gnave i ting m.m.

Selv små ændringer kan have stor effekt på din hunds adfærd. Her kommer lidt forslag til aktivering:

Gør dig tanker om hvilken race hund du har. Hvad bliver den race oprindelig brugt til? På den måde kan du spore dig ind på, hvilke aktiviteter der vil være sjove for dig og din hund.

Daglige gåture (En selvfølge)

Skæld aldrig ud! Det nytter ikke noget at råbe af hunden. Den forstår det ikke og det er synd for den!

Del hundens foderration op i 2, så den får foder morgen og aften. Kom foderet i en foderbold, eller strø halvdelen af maden ud over et stort areal på græsplænen. På denne måde kommer hunden til at bruge sine sanser og arbejde for det. Der er ikke meget aktivering i at spise alt foderet fra en skål!

Socialt samvær og leg med andre hunde. (Hvis hunden kan lide andre hunde)

Sørg for at hunden kommer væk fra hjemmet hver dag i forskellige miljøer, så sanser stimuleres og hunden får nye indtryk. Dette gælder også selvom man bor på en stor grund.

Gå til hundetræning og øv jer en masse derhjemme. Det styrker også båndet og venskabet mellem ejer og hund. Derudover er det super hyggeligt at møde andre der har hund.

Der findes en masse godt aktivitetslegetøj, som de fleste hunde har stor glæde af. Vi mennesker synes også at livet bliver lidt for kedeligt uden vores telefon eller computer til at underholde os, så selvfølgelig skal vores hunde også have noget brugbart og underholdende legetøj. Her er links til lidt forskelligt godt aktivitetslegetøj til din hund:

Når du har gjort alt hvad du kan komme i tanke om for at stimulere hunden, så er her endnu et tiltag: Tag noget at hundens egen afføring og kom ned i hullerne, som den har gravet i haven. Dæk herefter hullerne let til med jord. Der er ikke mange hunde der vil grave steder hvor deres egen afføring ligger.

Rigtig god fornøjelse 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.