Kategorier
Uncategorized

Neutralisering af katte – skal min kat neutraliseres?

Vi har et voksende katteproblem herhjemme. Både når det kommer til antallet af vildkatte, men også når det gælder antallet af tamkatte som folk pludselig ikke ønsker at have længere.

Katte bliver kønsmodne i en meget ung alder og kan få killinger til de er godt oppe i årene. Det vil sige at én kat kan blive til rigtig mange katte!  En hunkat kan få 3-4 kuld killinger om året. I gennemsnit er der 4-5 killinger i hvert kuld. Som katteejer er du ansvarlig for om din kat formerer sig, hvad enten det er en hankat eller hunkat. Mange hankatte ejere har tendens til at lægge ansvaret fra sig. Flere vælger at anskaffe en hankat, så de ikke pludselig får killinger.

Undersøgelser har vist, at vi har op mod 500.000 herreløse katte i Danmark. Dette problem kan vi kun ændre ved at folk tager ansvar og begynder at neutralisere deres katte.

Internaterne bugner med katte

De danske internater drukner i katte. Tendensen ”brug og smid væk” går desværre også ud over dyrene. Mange anskaffer en killing, men finder senere ud af at katten ikke passer ind i deres livsstil.  Antallet af katte i nød og herreløse katte er højere end nogensinde herhjemme.

Hvad er neutralisering?

Når man neutraliserer en kat foretager man et indgreb, så katten ikke længere er i stand til at formere sig. Indgrebet er forskelligt alt efter køn. Hankatte kastreres og hunkatte steriliseres.

Hankatte

Hankatte bliver normalt kønsmodne, når de er 6 – 10 mdr. gamle. Når de er kønsmodne er de i stand til at parre sig med hunkattene i området.

Mange køber en hankat for ikke, at få killinger. Det er dog ikke helt korrekt, at din hankat ikke får killinger – det gør den! Det er bare ikke hankatten der føder killingerne og tager sig af dem. En hankat der ikke er kastreret går ud og gør alle nabolagets hunkatte drægtige og bliver far til en masse killinger. Du som hankatte ejer, har et lige så stort ansvar for kattebestanden i Danmark.

Tag ansvar – få din hankat kastreret

Du kan være med til at ændre det oversete katteproblem, vi har herhjemme. Dette gør du ved at lade din hankat kastrere. Der er stor chance for at netop din hankat bliver far til en masse herreløse killinger, som kommer til at leve et kummerligt liv med sult og sygdom. Der er alt for mange herreløse katte herhjemme som ingen tager ansvaret for, da der ikke er ressourcer til det. Det er en virkelig sørgelig situation for kattene. Udover at være med til at løse dette problem, gør du din egen hankat en kæmpe tjeneste ved at lade den kastrere

  • Kastration gør ofte at din hankat ikke strejfer.
  • Du minimerer chancerne for at din hankat bliver smittet med dødelige sygdomme som fx katte-AIDS og katteleukæmi.
  • Din mindsker chancen for bid og kradsesår, der ofte udvikler sig til betændte bylder der kræver dyrlægebehandling. Dette skyldes at kastrerede hankatte ikke kommer op og slås lige så ofte som ikke kastrerede hankatte.

Hunkatte

Hunkatte bliver normalt kønsmodne, når de er 5 – 10 mdr. gamle. De er derfor i stand til at få killinger i en meget ung alder, det er dog ikke anbefalelsesværdigt. Hunkatten tiltrækker hankatten, når hun er i løbetid. Dette sker flere gange om året, men mest om foråret og sommeren, hvor løbetiderne kan komme med 1 – 2 ugers mellemrum. Selve løbetiden varer mellem 2 og 12 dage. Hunkatten får først ægløsning under parringen. Dette gør at hun er meget fertil og kan blive drægtig i hele løbetidsperioden.

Tag ansvar – få din hunkat steriliseret

Du kan sørge for, at mange killinger ikke ender med at leve et sørgeligt liv som herreløs. Dette gør du ved at lade din kat sterilisere. Udover at være med til at løse dette problem, gør du din hunkat en kæmpe tjeneste ved at lad hende sterilisere.

  • Hun bliver mere rolig og stopper med at strejfe for at finde en hankat. Dette gør at hun ikke er så udsat i trafikken.
  • Katten undgår sygdomme i æggestokke og livmoder som fx livmoderbetændelse.
  • Du minimerer chancerne for at din hankat bliver smittet med dødelige sygdomme som fx katte-AIDS og katteleukæmi.

Altid sterilisation fremfor p-piller til hunkatte

Det er IKKE anbefalelsesværdigt at give hunkatten p-piller – hverken for kattens helbred eller for ejerens pengepung! Dette skyldes:

  • Det frarådes at give sin hunkat p-piller, da der er mange bivirkninger forbundet med p-pillerne. Disse bivirkninger kan i sidste ende koste katten livet.
  • Det kan være svært at huske hvornår katten sidst har fået p-pillen.
  • Det kan være besværligt at få katten til at spise pillen.
  • Du kan risikere at katten kaster pillen op uden du ser det og dermed kan blive drægtig.
  • Hvis uheldet har været ude og katten er blevet drægtig og får p-piller under drægtighedsperioden, så kan det skade killingerne.
  • Det vil til hver en tid være billigere at sterilisere sin hunkat end at give den p-piller, hvis katten når den normale levealder.
  • Sterilisation er helt klart den nemmeste løsning. Når det er gjort behøver du ikke tænke på dette problem længere.

Tilløber katte der får killinger er også dit ansvar

Vi har et kæmpe problem med herreløse katte i Danmark. Dette skyldes at folk ikke tager ansvar og får neutraliseret deres katte. Dette gælder også gårdkatte, som får killinger flere gange om året. Mange gårdkatte er tilløberkatte. Man hører ofte fra de mennesker der bor på gården: ”Det er ikke vores kat, den kom helt af sig selv. Vi fodrer den bare, så den ikke sulter.”

Det er ikke helt sådan tingene hænger sammen. Er man først begyndt at fodre de tilløbne katte, så har man det fulde ansvar for kattene. Det vil sige, at man har fået kat, med alt hvad det indebærer. Dvs. at man også har et ansvar hvis katten bliver syg og skal til dyrlæge.

Katte holder til der hvor de bliver fodret og ser stedet som deres hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *